Ekskurzije v Bratislavo smo se 25. in 26. 4. 2019 v sklopu šolskega programa udeležili dijaki 3.H in 4.M. Naše potovanje se je začelo v zgodnjih jutranjih urah, ko smo se dijaki zbrali na parkirišču pred PTC Primorko ter ob zvokih harmonike pričakali avtobus. Ko smo se vsi zbrali na avtobusu, so nam profesor in profesorici predstavili potek dneva. Za tem se nam je predstavil še vodnik, ki se je izkazal za zelo zanimivega.

Pot je v jutranjih urah potekala dokaj umirjeno, vse dokler niso dijaki v roke vzeli inštrumentov ter zaigrali nekaj pesmi. Med vožnjo smo se nekajkrat ustavili na postajališčih, saj je vožnja trajala kar 7 ur. Na poti od Dunaja proti Slovaški smo bili priča prizoru številnih vetrnih elektrarn.Ko smo končno prispeli v Bratislavo, smo si najprej ogledali tovarno Volkswagen. Med ogledom smo bili razdeljeni v tri skupine. Skupine so vodili trije lokalni vodiči, ki so predstavili tovarno v angleščini. Predstavili so nam potek njihove proizvodnje ter modele avtomobilov, ki jih tam proizvajajo. Kar 80 % proizvodnje je avtomatizirane. Popeljali so nas tudi skozi same korake nekaterih postopkov izdelave avtomobila. Ogleda tovarne je bilo kmalu konec. Sledil je ogled mesta Bratislave. Najprej smo si šli ogledat grajski grič, na katerem je bratislavski grad z ostanki srednjeveškega obzidja in mestnih vrat. Ogledali smo si tudi Slavin, monumentalen spomenik padlim v drugi svetovni vojni. V mestu smo si ogledali še Michalov stolp, Mozartovo palačo ter palačo družine Keglevič. Po ogledu znamenitosti smo imeli prost obhod po mestu, kjer smo lahko šli na pijačo in kosilo, si kupili spominke… Po mestu smo lahko hodili v kratkih rokavih, saj je bilo vreme takrat zelo sončno in toplo. Ob določeni uri smo se ponovno zbrali ter se odpravili proti hotelu, kjer smo se namestili ter povečerjali. Po večerji smo imeli prost odhod iz hotela in lahko smo šli zopet po mestu. Sledil je zelo lep večer, ki ga bomo vsi ohranili v lepem spominu.

Naslednji dan nas je v zgodnjih urah v jedilnici čakal zajtrk. Po zajtrku smo se odpravili proti Dunaju. Ko smo prispeli na Dunaj, smo si v dogovoru s profesorji in vodnikom ogledali živalski vrt pri dvorcu Schönbrunn. Po ogledu živalskega vrta je sledil hiter ogled mesta. Mesto smo si ogledali iz avtobusa, saj smo se dogovorili, da si ga bomo na hitro ogledali ter se odpravili domov. Približno petdeset kilometrov iz mesta smo se ustavili v McDonaldsu in se tam dodobra najedli. Čakala nas je le še vožnja do Postojne s postanki, ki pa je ob zvokih harmonike zelo hitro minila.

Celotna ekskurzija je potekala zelo lepo in brez kakršnihkoli zapletov. Zahvala gre seveda našim profesoricam, profesorju ter vodniku in šoferju. Zelo sem vesel, da nam je šola organizirala to ekskurzijo, saj smo se imeli zelo dobro in mi bo ta izkušnja ostala v lepem spominu.

                                                                                                Andraž Volk, 3. h


(Število obiskov: 12)
Dostopnost