Vhod v Podjetje, Vir: lasten

Zgodaj zjutraj v ponedeljek, 2. decembra smo se trije dijaki iz strojne šole Martin Rolih, Dejan Jenko in Patrik Lautar skupaj s profesorjem Adom Barbišem odpravili v podjetje Knauf Insulation, ki že 60 let uspešno posluje s proizvodnjo stavbnega in tehničnega izolacijskega materiala.

 

Inženir tehnične podpore trženju, gospod Domen Ivanšek nam je začetku predavanja podrobnejše predstavil zgodovino in delovanje podjetja ter nam predstavil produkte, njihove toplotno izolacijske lastnosti in možnosti za vgradnjo. V ospredju so bili predvsem najbolj prodajani produkti, to so kamena, lesna in pa steklena volna, slednja je izdelana tudi iz reciklirane steklene volne.

Utrinki s predavanj, Vir Lasten

Gospod Ivanšek nam je predstavil tudi možnosti za zasaditev rastlinja na ovoje stavbe, to so tako imenovane zelene strehe, ki so primerne za uporabo na vodoravnih strehah, predvsem na blokih in halah. Prednost zelene strehe je tudi ta, da poleti učinkovito ohlaja in zadržuje vodo.

Primer zelenih streh, Vir Lasten

Predstavljena nam je bila tudi uporaba računskih orodij za izdelavo energetskih izkaznic in dimenzioniranje izolacije, to sta tako imenovana KI energija in Exper-teK.

Po predstavitvi smo si ogledali še celotno stavbo in pa delavnico, kjer potekajo izobraževanja za polagalce izolacije.

Ogled delavnic, Vir Lasten

Dneva pa še ni bilo konec, saj smo se potem odpravili na Šolski center Škofja Loka, kjer nas je direktor centra gospod Martin Pivk nagovoril in se zahvalil za udeležbo. Pozneje je gospod Stanko Šlibar predstavil, kako je potekala energetska sanacija stavbe. Sledila je še predstavitev izdelave vetrne elektrarne s strani gospoda dr. Matej Fike – iz energetske fakultete in pa razglabljanje na temo energetika.

Utrinki na ŠC Škofja Loka, Vir Lasten

 

 

Ob zaključku srečanja smo si ogledali še delavnice, kjer se dijaki izobražujejo za izdelavo vodnih inštalacij in za delo na CNC strojih in se v poznih popoldanskih urah vrnili nazaj v Postojno.

Martin Rolih, 3.H, predsednik DP


(Število obiskov: 72)
Dostopnost