Zgodaj zjutraj v soboto, 16. novembra, se nas je sedem dijakov Šolskega centra Postojna v okviru energetskega krožka OVE in URE s profesorjem Adom Barbišem in bivšim profesorjem Danilom Tomažičem odpravilo na domačijo Dovč, kjer je letos potekala delavnica umetnostnega varjenja in kovaštva skupaj s študenti Naravoslovnotehniške fakultete.

Delavnico sta Društvo za varilno tehniko Ljubljana in Sekcija likovnih ustvarjalcev v kovini Plamen organizirala že 19. zapored, tokrat na domačiji Dovč, ki je v lasti gospoda Mira Dovča, ki se z izdelavo umetnin iz kovin in lesa s pomočjo varilnih aparatov in pa celo motorne žage ukvarja že vrsto let. Delavnico je sicer prvič organiziral že pokojni gospod profesor Ivan Polajnar, ki je rekel: »Človeka nikoli ne moreš naučit plavati, ne da bi ga porinil v vodo. In tako se tudi tehnologije ne moreš naučiti samo s kredo in tablo, ampak se moraš postaviti v položaj, da sam rešuješ neki problem

V uvodnih besedah sta gospod Miro Dovč in vodja projekta prof. dr. Peter Fajfar predstavila malo zgodovine in kako bo potekala delavnica. Za tem pa so mentorji: Ado Barbiš, varno delo v delavnici, Dr. Mitja Petrič  in dr. David Bombač osnove livarske tehnike  in preoblikovanje kovine. Mentorji, so nas še enkrat opozorili na nevarnosti pri delu ter nam zaželeli prijetno ustvarjanje ”kakor nam srce poželi”.

Priprava form za ulivanje izdelkov

Nekateri so se lotili ustvarjanja kipcev iz stare pločevine, drugi so se odločili za izdelavo slike iz jeklenih cevi, tretji so komaj čakali, da se ogreje peč za taljenje aluminija za izdelavo najrazličnejših ulitkov, mentorja Ado in Danilo pa sta nam pomagala in izdelala makov cvet, ki ga smo podarili šoli. Sam pa sem se po lastnih načrtih lotil izdelave kotla proizvodnjo lesnega bioplina, ki bo uporaben kot pogonsko gorivo za pogon Tomosa avtomatika.

Izdelava kotla za proizvodnjo lesnega bioplina

 

Blaž Godina in Dejan Jenko sta naredila vinsko trto v okvirju;  Mitja Primc in Zikret Agić sta se v zadnjih minutah povezala in navarila avtomobilsko platišče v okvir; Vid Perenič pa je v okvir navaril znak traktorja John Deer , sam pa sem v okvir navaril avto, ki sva ga skupaj z nekdanjim profesorjem Danilom izrezala s plazmo iz kosa pločevine.

Tam smo tudi vlivali, pri tem pa nam je pomagal eden od profesorjev iz naravoslovno tehniške fakultete , ki je s sabo prinesel tudi nekaj vzorcev odlitkov. Sam pa sem si prinesel svoj model za vlivanje, katerega mi je uspelo s pomočjo profesorja s fakultete vliti. Kasneje sem ga doma še obdelal

Odlitek- avtomobil

 

Na žalost pa brez poškodb ni šlo, saj se je naš pobudnik za projekt Tomos avtomatik na pogon na lesni bioplin Martin Rolih pri rezanju kotla s kotno brusilko porezal po prstu. Na srečo ureznina ni bila prehuda in sta jo s profesorjem Adom  Barbišem oskrbela in Martin je veselo nadaljeval z delom ob pomoči Mitja Primca in nekdanjega profesorja Danila Tomažiča.

Povitje porezanega prsta

Na koncu smo se zbrali pred delavnico ter razstavili svoje izdelke. Ker pa smo bili že zelo lačni, so nas postregli z domačim golažem, njoki in polento. Delavnico sta nam popestrila še naša dijaka Dejan Jenko in Blaž Godina, ki sta nam na harmoniko zaigrala nekaj domačih. Za tem pa smo vsi prejeli še priznanja za udeležbo in prispevek na delavnici ter se fotografirali skupaj z izdelki.

Malica

Malica

Razstava izdelkov

Skupna fotografija

Delavnico sta zaključila prof. dr. Peter Fajfar, gospod Miro Dovč in  gospod Ado Barbiš ter se zahvalili, ker smo se jo v takem številu udeležili in v kratkem času izdelali tako domiselne izdelke.

Sklepni pozdrav, dr. Peter Fajfar

Galerija slik

                                                                                           Amadej Nemec 2H in
Martin Rolih, 3.H, predsednik DP

 

 

 


(Število obiskov: 143)
Dostopnost